Expand search form
27 Απριλίου 2024

Το Νυδρί είναι μία από τις πιο φημισμένες τουριστικές περιοχές της Λευκάδας και μάλιστα μία από τις πρώτες που ανέπτυξαν τις τουριστικές υποδομές τους. Είναι ένα παραλιακό χωριό με περίπου 971 μόνιμους κατοίκους που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού σε απόσταση περίπου 17 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας. Ο οικισμός είναι κτισμένος σε μια πανέμορφη τοποθεσία πνιγμένη στο πράσινο! Τα περιβόλια, οι πλούσιοι αμπελώνες, ο ελαιώνας και οι κήποι με τα πολύχρωμα ευωδιαστά λουλούδια συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο που εντυπωσιάζει και κερδίζει το θαυμασμό των πολυάριθμων ετήσιων επισκεπτών του. Στο Νυδρί θα βρείτε μια υπέροχη παραλία με πεντακάθαρα, γαλανά νερά που προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς παραθεριστές. Επιπλέον, αν είστε οπαδός των θαλάσσιων σπορ, θα έχετε τη δυνατότητα να εξασκήσετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες, όπως «windsurfing, water ski» κτλ.! Στο δρόμο μπροστά από την μαρίνα υπάρχουν πολυάριθμα εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες και καφετέριες, όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την τοπική κουζίνα!

Πίσω από το Νυδρί απλώνεται κατάφυτη πεδινή έκταση, ενώ απέναντί του βρίσκονται τα μαγευτικά Πριγκιποννήσια (η Σπάρτη, η Μαδουρή, το Χελώνι, ο Σκορπιός και το Σκορπίδι) και η είσοδος του όρμου του Βλυχού με το καταπράσινο ακρωτήρι της Αγίας Κυριακής.

Στο λιμάνι μπορείτε να επιβιβαστείτε σε ένα από τα πολλά καραβάκια που εκτελούν ημερήσιες κρουαζιέρες ή να νοικιάσετε ένα μικρό βαρκάκι ή ταχύπλοο και να τα εξερευνήσετε.

Το καθένα έχει τη δική του ιστορία. Το νησάκι Σπάρτη  αγόρασε ο Ωνάσης το 1963 από την αρχοντική οικογένεια Σταύρου, την παλιότερη του νησιού. Δίπλα στη Σπάρτη, κοντά στη στεριά, το μικρό στρογγυλό βραχώδες νησάκι που είναι κατάφυτο από ελιές λέγεται Χελώνι. Πολύ κοντά, επίσης, βρίσκεται το νησάκι Μαδουρή που ανήκει από τις αρχές του 19ου αιώνα στην οικογένεια Βαλαωρίτη. Δύο χιλιόμετρα από το Νυδρί, πιο πίσω από τη Μαδουρή, βρίσκεται το πιο γνωστό από τα νησάκια, ο Σκορπιός του Αριστοτέλη Ωνάση. Αγόρασε το νησί το 1963 και από τότε φιγουράρει σε όλα τα περιοδικά και τις εφημερίδες του κόσμου αφού φιλοξένησε το jet set όλου του πλανήτη.  Επίσης, με αφετηρία το λιμάνι του Νυδριού, εκδρομικά και ιστιοπλοϊκά σκάφη δίνουν στους παραθεριστές τη δυνατότητα να γνωρίσουν  το Μεγανήσι, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά.

Στο ακρωτήριο του Βλυχού θα δείτε τον τάφο του γερμανού αρχαιολόγου Νταίλπφερδ, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής.  Ο Nταίλπφερδ , διαπρεπής  γερμανός αρχαιολόγος, συνεργάτης του Ερρίκου Σλήμαν στην ανασκαφή της Τροίας, πραγματοποίησε στις αρχές του 20ου αιώνα εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες στη Λευκάδα. Τα ευρήματα που  έφερε στο φως από την εποχή του Χαλκού τον οδήγησαν  να διατυπώσει τη θεωρία ότι η Λευκάδα ταυτίζεται με την ομηρική Ιθάκη και ότι το παλάτι του Οδυσσέα βρισκόταν στο Νυδρί.

Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η περιήγηση στον επιβλητικό ορεινό όγκο του Σκάρου (των Σκάρων) με τα υπεραιωνόβια δέντρα (βελανιδιές), βόρεια από το Νυδρί. Στη διαδρομή προς το Σκάρο, μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Λευκάδας, θα απολαύσετε την υπέροχη θέα αρχικά στο βόρειο τμήμα του νησιού και ακολούθως στο Νυδρί και στα Πριγκιποννήσια.

Σε μικρή απόσταση από το Νυδρί βρίσκονται το Περιγιάλι (1,5 χλμ Β), παραθεριστικός οικισμός με αξιόλογη ξενοδοχειακή υποδομή, και το Νεοχώρι (5 χλμ Δ), χωριό με τις εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Δημητρίου, καθώς και μοναδική θέα στα Πριγκιποννήσια.  Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε τους καταρράκτες του χειμάρρου Δημοσάρη.Η διαδρομή περνάει ανάμεσα από περιβόλια και χωράφια, από τον οικισμό Ράχη και ανηφορίζοντας δυτικά οδηγεί σε ένα μονοπάτι που «σκαρφαλώνει» στην πλαγιά του βουνού, παράλληλα με τη χαράδρα που σχηματίζει. Το μονοπατάκι σκιάζεται από πλούσια βλάστηση και καταλήγει σε μια σειρά βράχων, όπου και σχηματίζεται ο καταρράκτης. Προχωρώντας πιο πέρα, φτάνετε στη φυσική λεκάνη όπου συγκεντρώνεται το νερό. Εκεί, στις αρχές του καλοκαιριού που το νερό είναι ακόμα άφθονο, μπορεί  κάποιος- λιγάκι τολμηρός- να κολυμπήσει στα παγωμένα, αναζωογονητικά νερά που φτάνουν από τα ψηλά βουνά του νησιού. Σε αυτή την περιοχή, στο παρελθόν υπήρχαν και πολλοί υδρόμυλοι που άλεθαν το σιτάρι της περιοχής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο